Sommarform

 

Mina damer och herrar, det är nu ungefär tre månader kvar tills badsäsongen börjar. Många jag känner börjar nu bli stressade. Allt vindrickande och skräpmatsätande på helgerna och så vidare tar ut sin rätt. I synnerhet när man inte längre än 18 år och kan äta vad som helst utan att lägga på sig ett gram fett. Jag får också ofta höra att jag är tråkig som inte dricker så mycket vin och som inte vill följa med och äta på McDonalds eller liknande.sbmiw

Jag har aldrig riktigt förstått det där argumentet “vad tråkig du är”. Vad i att jag väljer att inte dricka vin i tid och otid är det som gör mig tråkig? Jag kan skratta, skoja och dumma mig på en fest även om jag inte druckit en droppe men ändå är jag tråkig om jag inte dricker? Kan det ha något med att de innerst inne vet att det är skadligt och att jag, som överlag är en ganska hälsosam person avstår gör att deras dåliga samvete får sig en känga när jag väljer att inte dricka? Det är helt orimligt att jag som person skulle vara tråkig för att jag inte dricker då jag dessutom tror att många inte skulle märka någon skillnad på mig om jag drack några glas vin eller om jag drack vatten istället.

Det lustiga i kråksången är också att de som gnäller högst om att jag är tråkig som inte så ofta dricker vin och liknande är de som nu börjat gnälla högst om träningstips och att de måste göra si och så för att komma i form till sommaren. Panik närmar sig. Det var faktiskt så pass att jag hamnade in en ganska häftig diskussion med en av mina bästa kompisar för några dagar sedan då jag påpekade att sommarkroppar skapas under vintern. Den typen av långsiktigt tänkande ville hon inte höra på. Hon vet att det stämmer, men det är helt enkelt för svårt att hitta motivationen när det är så långt kvar till sommaren. Jag förstår precis hur hon menar men jag förstår inte ursäkterna och gnället. Det är helt okej att leva hur man vill. Man behöver inte vara i superform och äta 500 gram broccoli per dag om man inte vill. Men om man nu inte tränar från augusti till mars och under den tiden dessutom äter massor med godis, skräpmat och dricker alkohol minst en gång i veckan, då kan man fan inte gnälla om att man är i dålig form heller. Man kan i alla fall inte förvänta sig att få sympati för sitt gnäll.

Om jag till exempel skulle ta en hammare och, med avsikt, slå mig själv på tummen. Är det någon som skulle ha sympati när jag går och gnäller över att min tumme värker? Mest sannolikt skulle de flesta säga “men sluta slå dig på tummen då.” Enligt mig är det här precis samma sak. När mina kill- och tjejkompisar gnäller om att de är för tjocka och måste lägga på ett kol inför sommaren så vill jag bara säga “men sluta leva som en slusk hela vintern då.” Men att säga så skulle nog inte uppskattas allt för mycket. Jag vet inte varför. Är det någon form av blind förnekelse som gör att så många är helt oförmögna att tänka längre än en vecka framåt i tiden? Förstår inte någon att om jag gör si och så idag så kan det reflekteras ett år framöver? Ta och köp lite Omega 3 och håll mun för bövelen.

Funderar på det där när det kommer till rökare och sådant också. Att röka nu märks inte förrän om många år framöver, då kan det dock komma med ödesdigra bieffekter. Att konsekvent äta skräpmat och totalt ignorera grönsaker kommer att få effekter. Inte enbart att man får en svag och mjuk kropp men blodkärl, hjärta och organ kan ta skada av det också. Dessutom lär man ha ett riktigt uselt immunförsvar.

Jag ber därför alla mina vänner och bekanta att försöka tänka framåt. Är det verkligen så olidligt att se till att äta några morötter och lite broccoli till varje måltid och att ta sig till gymmet 3 gånger i veckan under vinterhalvåret för att slippa paniken på våren och att ändå inte hinna komma i form till badsäsongen?